Multaa ja rikkaruohoja

24.7.2014 Yleinen 0 kommenttia
Rikkaruohot, ne teiniajan kesälomieni viholliset. Kotitöistä ehkä vihatuin homma oli kitkeminen. Silloin en voinut käsittää miksi äidillä piti olla niin paljon kukkapenkkejä ja kasvimaa joissa oli valtavasti hommaa. 
Olikohan se omakotitaloon muutto mikä sai unohtamaan nuoruuden “traumat” ja ryhtymään kukkapenkkien tekoon. Ensimmäiset istutukset istutimme yhdessä miehen kanssa ja nämä koristaa vieläkin pihaamme. Miehen puutarha innostus taisi jäädä yhteen projektiimme, toisin kuin itselläni. 

Esikoisen synnyttyä puutarhan hoidosta tuli luonnollinen tapa ulkoilla. Vauva-aikana käytin lapsen päiväunet hyödyksi ja möyrin kukkapenkkien kimpussa. Lapsen kasvaessa taaperoksi pääsi hän mukaan hommiin. Tyttö oli hyvä lisäpaino kottikärryissä multakuorman päällä.

Puutarha on ollut mainio harrastus, sillä se odottaa kotioven takana. Harrastus jossa saa hyötyliikuntaa ja lapset saa samalla touhuta pihaleikeissään.

Puutarha on myös lapsille mieluinen, etenkin tytöt ihastelevat kasvien kasvamista ja niiden kauniita kukkia. Itselleni tämä harrastus on tuonut iloa ja onnistumisen elämyksiä. Yläkuvan hortensian sain säilytettyä talven yli ja nyt se on täynnä isoja kukkia. Omenapuumme ja marjapensaat alkavat tuottaa satoa ja kasvimaa tuo hyvän piristyksen ruoanlaittoon.

Kauniit pihat kodin ympärillä on jatkumo sisätiloille, mutta niinkuin sisustus niin ei puutarhakaan ole koskaan valmis. Lähes joka kesä tulee mieleen hiukan myllätä paikkoja tai kehitellä jotain uutta. Uusien lajikkeiden testaaminen kuuluu myös tähän, vaikka aina kukat ei pärjääkään talven yli. 

Kukkapenkkien loistaessa oma kädenjälki näkyy ja siten saa tehdylle työlle kiitosta. Iso osa harrastusta on suunnittelu, homma joka on itselleni mieluinen. Jatkuvasti pyörittelen ideoita mielessäni ja haen uusia ideoita ympriltäni. Reissuissa ja muualla liikkuessa kukkaistutukset pistävät silmääni (ehkäpä siksi Madeira on lempi matkakohteeni). 
Innostukseni näkyy myös muutamassa muussa pihapiirissä. Olen saanut olla apuna muidenkin pihoja suunnitellessa ja tekemässä. 

Kauniit pihat on tärkeä osa omakotiasumista ja antaa sisustuksellekin jatkumoa. Kotimme pihat on selkeät ja jatkavat modernin talon ilmettä. Mökillä on paljon rennompaa ja perinteistä kukkapenkkiä. On ollut kiva päästä tekemään myös hirsitalon ja puutalon pihoja. Jokainen on hengeltään erilainen ja kaipaa myös omanlaisensa pihat. 
Välillä haaveilen myös alan opinnoista, mutta ne taitavat tyrehtyä monesti syystä. Vaikka tämä jatkuisi pelkkänä harrastuksena niin voin todeta että olen päihittänyt rikkaruohot 16-0.. nykyään jopa nautin kitkemisestä.
Kuvat on otettu kotoa ja mökiltä tämän kesän aikana.