Kesäinen kattaus

31.7.2014 Yleinen 4 kommenttia

Kesällä luonto antaa valtavan hienot puitteet ruokailla ulkona. Kaunis ympäristö ei vaadi kattaukseltakaan hirveästi. Luonto ja luonnolliset materiaalit sopii kivasti luontoon, pellava on kaunis materiaali ja istuu kivasti erilaisiin kattauksiin. Pöydässä oleva pellavaaliina ja *lautasliinat on Linumin tuotteita. 
Pellavalautasliinojen päälle asettelin aterimet ja tein niistä paketin rantaheinien avulla. Kattauksen lautaset on löytöjä vanhasta mökistä joka tuli tonttikaupan mukana irtaimistoineen (nykyään mökki toimii kesäkeittiönä ja irtaimistoa olemme säilyttäneet paljon omaan käyttöömme). 

Kukkalautaset sai kaverikseen kristallilasit joita on tullut käytetyttä lähinnä jälkiruokien tarjoiluun. Kukat laitoin lasipulloihin joissa ne saa kaunistaa rentoa kattausta. Kukat ostin Joensuussa sijaitsevasta Astrantiasta jossa saa kukkien lisäksi iloista palvelua.


Päivällä aurinko teki säväyksen kattaukseen, kun se teki kristallilaseista ja kukista kauniit varjot pöytään. 
Kattaus on puoli ruokaa, mutta ajattelin hiukan kirjoitella myös tarjottavista. 
Alkuruoaksi tein Maa-artisokkakeittoa Sitruunaa ja hunaajaa- blogin reseptillä:
500g maa-artisokkia
2dl kermaa
4dl maitoa
suolaa valkopippuria (itse käytin mustapippuria)
1. Kuori ja paloitte maa-artisokat.
2. Laita kattilaan kuuma maito ja kerma. Mausta suolalla ja valkopippurilla (mustapippuria). Lisää maa-artisokat ja keitä, kunnes ne ovat kypsiä. 
3. Soseuta samettisen sileäksi ja kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa maitoa, jos keitto on liian paksua.
Keiton kanssa tarjosin Tuoppi Mallasmestarin saaritolaisleipää joka oli helppo tehdä ja makukin oli hyvä. 
Pääruoaksi paistoin itse pyydettyä kuhaa. Kuhafileet paistoin miedolla lämmöllä paistinpannulla. Kuhalle tein öljykastikkeen johon laitoin oliiviöljyä, sitruunaoliiviöljyä, sitruunanmehua, paljon tuoretta timjamia ja tilliä. Kuhan kanssa oli myö salaattia ja jättikatkaravunpyrstöjä. Puhdistin ravunpyrstöt ja huuhdoin ne. Laitoin ne hetkeksi maustumaan oliiviöljyliemeen johon olin lisännyt valkosipulin viipaleita ja timjamia. Paistoin ravunpyrstöjä hiukan pannulla ja tarjoilin viileänä. Pääruoan kera söimme myös juustoja ja Nicolas Vahen hilloja. Ruokajuomana toimi Veuve clicquet.
Jälkiruoaksi nautiskelimme Creme brulee. Pitkän etsinnän jälkeen löysin mieluisen
ohjeen Sikke Sumarin Ruokaa rakkaudella kirjasta. Kesän rikkaus on tuoreet marjot joita käytin myös jälkiruokien kortisteluun ja kaveriksi vaniljaiselle jälkiruoalle. Tällaiset tarjoiltavat tällä kertaa, seuraavana voikin miettiä rapujuhlien tarjottavia. 

* Lautaliinat saatu blogin kautta