Pihlajanmarjoista hyytelöä

Kotipihan pihlajat notkuvat marjoista. Tänä vuonna pihlajanmarjasato on ollut runsas ja hyvä laatuinen. Tänäkin vuonna ajattelin hyödyntää marjoja ja tehdä niistä hyytelöä. Hyytelön ohjeen löysin anoppini kirjasta nimeltä Kotiruoka ja julkaisuvuosi taisi olla 1962. Tämä resepti ei ole kovin uusi, tuskin mahtaa olla somekokkien käsialaa.

 

Pihlajanmarjahyytelö:
4l riivittyjä pihlajanmarjoja
2l vettä
2kg happamia omenoita
1/2 l vettä
1 1/2 sokeria 2 mehulitraa kohti
Täysin kypsät pihlajanmarjat huuhdotaan ja niitä keitetään avonaisessa kasarissa vedessä (2l) noin kaksi tuntia hiljalleen, silloin tällöin hämmentäen. Sitten ne kaadetaan siivilävaatteelle sekoittamatta valumaan. Omenat huuhdotaan ja leikataan lohkoiksi(kuoret ja siemenkodat jätetään). Omenalohkoja ja vettä (1/2l) keitetään hiljalleen, kunnes hedelmät alkavat soseutua, niitä on koko ajan hämmennettävä. Seos kaadetaan siivilävaatteelle pihlajanmarjojen päälle ja saavat valua seuraavaan päivään. Sokeri sulatetaan mehuun, joka sitten kuumennetaan hitaasti ja saa hiljalleen kiehua 8-10 min. Vaahto kuoritaan pois ja hyytelö kaadetaan pieniin kuumiin tölkkeihin, jotka täytetään aivan täyteen ja suljetaan heti. Siivilään jäänyt sose käytetään sekamarjasoseeseen.

 

Minulle tuli mehua yli kaksi ja puoli litraa. Keitin kaksi litraa hyytelöksi ja lopusta tein sorbettia. Sorbettiin tulevan mehun joukkoon lisäsin kuumaa vettä,  johon olin sulattanut sokerin sekä hunajaa. Maustoin nesteen lopuksi vaniljalla.
Jelly from rowan berries:4 liters of well sorted loose rowan berries
2 liters of water
2 kilograms of apples (not sweet ones, sour “winter apple” is good)
1/2 liter of water
1,5 liter of sugar per liters of juiceRinse fully ripe rowan berries and boil them in water (2 liters) in an open kettle for two hours. Let them boil gently and stir the mixture once in a while. Then pour the berries onto a strainer + filter cloth ( do not stir them) to let the water go through to a clean kettle. Apples are rinsed and chopped to pieces (do not remove anything from the apples). The apple pieces and 1/2 liter of water are boiled until the apples start to get soft, you have to stir the mixture all the time as they cook. Pour this on top of the rowan berries onto the filter cloth and let them settle overnight. Add the sugar to the juice and let it warm up gently and then boil for 8-10 minutes. The foam will be peeled away from the kettle. Pour the juice into small hot jars which are filled completely and then closed with a tight lid. You can even use the leftovers (apples and rowan berries) for making a jam with other berries.

When I tried this recipe I ended up with 2,5 liters of “juice”. Two liters went to jelly jars and from the remaining halt liter I made sorbet. For the sorbet juice I added some water in which i added extra sugar and honey. I also added some vanilla to add a little twist to the sorbet.

Maistiaiset naapurille ohjeen kera.
Tykkäsin ohjeella tehdystä hyytelöstä, tosin marjat olisivat voineet olla ehkä hiukan kypsempiä. Ajattelin tänä vuonna ehtiä keräämään marjat ennen kuin ne menevät tilhien suuhun. Pihlajanmarjahyytelöä käytetään riistaruokien kaveriksi. Hyytelö sopii hyvin myös juustoille. Olen testannut hyytelöä parmesanjuuston kanssa. Uskon, että Peltolan Blue voisi myös olla hyvä pari pihlajanmarjahyytelölle.