Jakaminen kannatti

Kerroin aiemmin etupihan kukkapenkistäni, jonka kasvit alkoivat olla hurjan isoja. Suunnittelin kukkapenkin siistimistä ja kukkien jakamista. Pitkin kesää olen ottanut penkistä mm. kuunliljoja takapihan kukkapenkkeihin. Kukkien siirtoa ei juuri huomannut ja ajattelin hyödyntää penkin reheviä kukkia myös muuallekin. Elokuun puolivälissä meille saapui tilaamamme Keko-maakellari. Maakellarin maisemointi toi lisämahdollisuuden kasvattaa kukkapenkkien määrää. Rinnepenkki täyttyi lähes kokonaan etupihan kukkapenkistä jakamillani kukilla. Lisäksi istutin rinteeseen suklaakirsikkapuun, ruohosipulia ja raparperit. 

Kukkien jakamisen ja siirtelyn myötä etupihan kukkapenkki siistiytyivät huomattavasti. Kukkapenkin alaosasta siirsin lamohietakirsikan pihlajan alle (pihlaja sijaitsee ylemmän kukkapenkin keskellä). 

Syksyn isoin projektini löytyy yllä olevasta kuvasta. Maakellarin peittämisen yhteydessä siirsimme omenapuut aurinkoisempaan paikkaan. Aiempi paikka ei ollut niille suotuisa ja niiden latvat ovat lähteneet kasvamaan vinoon. Toivottavasti puut toipuu siirrosta ja saamme leikkaamalla ohjattua niiden kasvua parempaan suuntaan. Omenapuiden ja pensaiden siirron myötä maakellarin ympäristöön muodostui kiva puutarha, jonka keskellä kulkee polku maakellarille. Puutarhan tähdeksi nousi vanha pihlaja, halusin tuoda sen jollakin tavoin esille. Maakellarille johtavalta polun tein kaveriksi toisen polun, joka johtaa pihlajan alapuolella olevalle sora-alueelle. Pyöreää sora-aluetta reunustavat kukat (perennat), havut ja alppiruusu. Puu alla olevalle alueelle voisi sijoittaa pienen pöydän ja pari tuolia. Pöytäryhmä olisi hienolla paikalla puun alla ja sieltä näkisi lähes kaikki pihamme kukkapenkit. Sora-alueen vieressä on meidän pyykkien kuivaustelineet. Telineet ei ole käytössä niiden huonon sijainnin vuoksi. Aurinko paistaa koko päivän telineille ja näin polttaa vaatteiden värit. Olemme miettineet pyykkitelineiden tilalle paljua. Palju olisi rauhallisessa paikassa jota ympäröisi puutarhan lisäksi metsä. Paljuun pääsisi pujahtamaan kodinhoitohuoneesta laattoittettua aluetta pitkin.   
Syksyn aikana istutan vielä yhtä kasvia polun reunaan, laitan hiukan koristekatetta ja lasten kanssa istutamme tulppaaneja omenapuiden alle. Ensi keväänä pääsemme  laittamaan kasvimaata, jonka teimme viljelylaatikoista maakellarin katolle. Istutimme laatikoihin jo kahta mansikkalajiketta. 

Eilen totesin miehelle, että puutarha alkaa olla valmis. Miehen mielestä se ei ole koskaan valmis. Taitaa kuitenkin olla totta, sisustus ja puutarhanhoito taitavat olla harrastuksia, jotka eivät valmistu koskaan. Aina on pientä säätöä ja muokattavaa. Nämä harrastukset kuitenkin palkitsevat, syksyn työ on tuonut näkyvää tulosta ja myös hyötyliikuntaa. Lämmin syksy on tehnyt ulkoilusta erityisen mukavaa ja on se saanut myös kasvitkin hiukan sekaisin. Keväällä istuttamani mangoliat teki kaksi kukan nuppua, joista toinen aukesi tänään. Toivotaan, että pensaat selviävät talven yli ja saamme nauttia kauniista kukista myös ensi kesänä.