Four season

10.10.2014 Yleinen 4 kommenttia
Mielestäni neljä hyvin erilaista vuodenaikaa ovat rikkaus. Keskenään erilaiset vuodenajat tuovat vaihtelua elämään. Tavallaan koko arki muuttuu vuodenajan mukaan ja niin myös harrastukset. Syksy on perheellemme touhukasta aikaa. Arki koostuu ulkoilusta ja liikkumisesta luonnossa. Syksyn raikkaat päivät ovat taas houkuttaneet koko perheen ulkoilemaan. Minä olen puuhastellut kukkien parissa pihalla ja marjoja sekä sieniä keräten metsässä. Lapsilla syksyn mieluisin leikki on ollut metsässä vaanimisleikki isin radiopuhelinten kanssa. Lapset kavereineen hoitavat näppärästi radioliikennettä ja samalla vakoilevat meitä aikuisia. Huomenna vaanimisleikit jatkuvat hiukan vanhempien ihmisten toimesta, kun hirvenmetsästys alkaa. 

Syksy ei aina kuitenkaan tarjoa raikasta ja kaunista ulkoiluilmaa, jolloin on hyvää aikaa puuhastella sisällä. Minulle syksyllä mieluista ajanvietettä ovat erilaiset käsityöt ja sisustuspuuhat.
Talvi tuo tullessaan uudenlaista katseltavaa ympärillemme. Meilläpäin saa nauttia lumesta, mikä mahdollistaa paljon erilaisia harrastuksia. Tietysti perinteiset hiihto ja luistelu ovat ikisuosikkeja, mutta lapsillemme viime vuosina mieluisaksi harrastukseksi on noussut myös laskettelu. Lumi tuo paljon lisätyötä arkeen, mutta se mahdollistaa mm. moottorikelkkailun. Kevään aurinkoiset talvipäivät ovat lumoavia, hanki hohtaa ja aurinko lämmittää. 

Kauniin lumisen ajan jälkeen alkaa loska, joka on koirien vuoksi inhottavaa aikaa. Onneksi se ei ole pitkä aika. Kevät on ajanjakso kaikelle uudelle. Kevät tuo mullan tuoksun nenääni ja alkaa valtava vimma päästä kukkapenkkien kimppuun. Omassa pihassa ja luonnossa on kiva seurata, miten kasvit alkavat toipumaan talvesta ja pukemaan vihreää ylleen. 
Joka ikinen kevät osaan iloita leskenlehdistä, sinivuokoista, hiirenkorvalla olevista koivunlehdistä ja muurahaiskeon vilinästä. Koivut ovat minusta kauneimmillaan nuorien lehtien aikaan, jotka ovat raikkaan vihreät. Tämä vaihe kestää vain muutaman päivän, mutta on hyvin kaunis näky sinisen taivaan kera.

Kesän tullen kohdataan rajaton virran määrä ja pärjätään vähäisellä unella. Kesän kaunistama Suomi on ihastuttanut usein. Joinakin iltoina kesäyössä ajaessa on vaan pitänyt todeta, että meiltä Suomesta löytyisi varmasti monen monta kaunista paikkaa kierrettäväksi. Tuntuu, että kesällä ihmiset loistavat kilpaa luonnon kanssa ja valo tekee ihmiset hyväntuulisiksi. 
Tykkään kesästä ja valosta, mutta en ole aurinkoihminen niin, että voisin loikoilla auringon paahteessa. Siksiköhän minusta on niin ihana seurata auringonlaskuja. Joka kerta aurinko tekee oman taideteoksensa taivaalle ja saa huokailemaan kauneutensa vuoksi. Usein kesällä auringon laskiessa olemme järvellä perheen kanssa kalassa tai ravustamassa. Harrastuksia, joita teemme perheenä.  Kaikki kalareissut eivät ole kovin seesteisiä. Uskon kuitenkin, että reissut on ikimuistoisia, ainakin vanhemmille.

Elämä olisi minusta tylsää ilman erilaisia vuodenaikoja. Nämä kuvat ovat tallentuneet kameraani vuosien varrella. Tällaisia kuvia eri vuodenajoista tulisi ottaa enemmän. Kuinka kiva onkaan katsella syksyn pimeällä kuvaa kesästä tai lumesta, jota odotan kovasti.