Jouluaattona

24.12.2014 Yleinen 2 kommenttia
Jouluun kuuluu tiettyjä perinteitä ja niin myös jouluaattoon. Aattoaamumme alkaa isin muistamisella syntymäpäivälahjojen sekä onnitteluiden muodossa. Lastenohjelmat kuuluvat myös aattoaamuun ja ohjelmien katselun lomassa lapset saa koristella joulukuusen. Taukoa koristeluun tuo ihana Lumiukko-ohjelma, joka esitettiin televisiossa jo silloin kun olin itse lapsi. Ohjelmista myös joulurauhanjulistus on ehdottomasti katsottava. 
Lounaaksi syömme joulupuuron, karjalanpiirakoita ja kinkkua.  Lounaan jälkeen käymme vierailulla mummoni luona toivottamassa hyvän joulun toivotukset. Vierailun jälkeen mennään joulusaunaan josta nautitaan pitkäkaavan mukaan. Tänä vuonna pakkanen kuuluu jouluun ja saamme nauttia pakkaskelistä paljussa istuen. 

Saunoessa ollaan saatu mahat vajumaan ja on aika nauttia jouluruokia. Jouluaaton vietämme tänä vuonna oman perheen kesken mikä näkyy ehkä eniten ruokalajikkeiden määrässä. Joulun vuoksi ei ole tarkoituksenmukaista hamstrata valtavaa määrää ruokaa, jos niitä ei jaksa syödä. Panostetaan mieluummin laatuun kuin määrään.

Huhujen mukaan joulupukki vierailee meillä ruokailun jälkeen. Hetkeä on odotettu kauan, enkä tiedä johtuuko se pukin näkemisestä vai lahjoista. Lapsille tuntuu olevan kaikki jouluun liittyvä kovin tärkeää ja kiva, että perhe on yhdessä.

Lahjojen availun jälkeen lähdemme haudoille ihastelemaan kynttilöiden loistoa. Viemme edesmenneiden sukulaisten haudoille kynttilän ja isäni haudalle vien jäädyttämäni jäälyhdyn. Pienen ulkoilun jälkeen on aika nauttia pientä jouluista iltapalaa ja ollaan valmiita painamaan pää tyynyyn. 
Joulupäivät nautitaan yhdessä olosta, ulkoilusta ja tavataan sukulaisia mikäli aikataulut käy yksiin. Ainoastaan tapaninpäivälle on suunniteltua ohjelmaa mikäli pakkanen ei paukuttele hurjia lukemia. 
Mitä perinteitä teidän jouluaattoon kuuluu?