Pullapäivä!

Tuoksukynttilät ovat tulleet osaksi kotien tuoksumaailmaa. Tykkään itsekin kovasti tuoksukynttilöistä, mutta aidot tuoksut tuntuvat minusta kodikkaammilta. Voiko ihanampaa olla, kuin ulkona kuivattujen lakanoiden tai vastaleivotun pullan tuoksu. En varmaankaan ole ainoa, joka tykkää pullan tuoksusta. Kuitenkin on joutunut toteamaan, että oma äiti leipoo maukkaat pullat ja ajatellut pullan paistamisen vaikeaksi. Tällainen käsitys itsellänikin oli, kunnes halusin saada kotiini itse leivotun pullan tuoksun. Tyhjään ei tämä opettelu mennyt, sillä pullapäivinä olen lasten mielestä maailman paras äiti ja maistuuhan se tuore pulla hyvältä kahvin kera. Ajattelin jakaa teille muutaman vinkin joilla pullanpaistaminen onnistuu varmasti.

Kotipulla

  • 1/2 l maitoa (täysmaito)
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1 kananmuna
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 13-15 dl vehnäjauhoja
  • 200g margariinia
  • voiteluun munaa ja koristeluun raesokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita joukkoon muna. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa hyvin. Lisää loppuvaiheessa sulatettu margariini. Taikinan saa kuohkeaksi käsin vaivaamalla ja varomalla liiallista jauhojen käyttöä (löysään taikinaan voi lisätä jauhoja, kun leipoo taikinasta pullia). Taikinaa on vaivattu riittävästi, kun se irtoaa kulhon reunoista. Kohota ainakin puoli tuntia. Vaivaa taikina pöydällä ja leivo pulliksi (pitkopulla on helppo tehdä). Kohota, voitele, koristele ja paista (pitko) 200 asteessa 20-25 minuuttia. Pikkupullat 225 asteessa 8-10 minuuttia.

Mikäli haluat aloittaa päiväsi pulla-aamiaisella, niin tee taikina jo illalla kohoaa. Taikinan pitkän kohotusajan vuoksi hiivan määrän voi vähentää 3/4. Peitä taikina tuorekelmulla ja leivinpyyhkeellä. Nosta taikina jääkaappiin yöksi. Laita aamulla uuni lämpiämään 40 asteeseen. Leivo taikina pulliksi (pullapitkoksi) ja nosta ne pellillä 40 asteiseen uuniin kohoamaan reiluksi puoleksi tunniksi. Ota pullat pois uunista ja kuumenna uuni 200-225 asteeseen ( lämpötila riippuu pullien koosta). Voitele pullat ja paista kypsiksi.

Tässä vinkki, vaikka ensi viikonlopulle. Mikä sen parempaa, kuin aloittaa viikonlopun leppoisa aamu pulla-aamiaisella tai lasten kanssa pullan paistamisella.