Kakku, jonka maku ei jättänyt rauhaan

sunnuntainsekalaiset16

sununtainsekalaiset15 sunnuntainsekalaiset12 sunnuntainsekalaiset11sunnuntainsekalaiset18Viime Kesän Savonlinnan reissulla, kävimme Saimatalon kahviossa ennen Olavinlinnaan menoa. Kahvin kaverina maistelimme kakkua, jossa oli yhdistetty marenki ja sitruuna. Yhdistelmä vei meidän kaikkien kielen mennessään ja päätin kehitellä kakun, jossa marenki ja sitruuna olisivat sulassa sovussa. Sitruunan raikkaus ja marengin kuohkeus sai kaverikseen sokerikakkupohjan, koska itse en pidä keksipohjan rasvaisuudesta. Tällä kertaa tein neljän kananmunan sokerikakkupohjan, josta paistoin ensin puolet tätä kakkua varten. Tämän jälkeen lisäsin kaakaojauhetta taikinaan ja paistoin suklaisesta taikinasta pohjan Appelsiinisuklaamoussekakulle.

Kakkupohja:
Aineksien mittaaminen onnistuu parhaiten kahden ison juomalasin avulla. Riko 2 kananmunaa toiseen lasiin ja toiseen lasiin saman verran sokeria. (laita lasit vierekkäin ja katso, että molemmissa laseissa on yhtä paljon aineksia). Kaada sokeri leivontakulhoon ja täytä tyhjentynyt lasi jauhoilla. Yli puolet jauhoista perunajauhoa ja loput vehnäjauhoja, lisäksi 1tl leivinjauhetta (jauhoja saman verran, kuin munia on toisessa lasissa).
Kaada munat sokerien kaveriksi kulhoon. Vatkaa taikina kuohkeaksi. Lisää lopuksi jauhot varovasti sekoittaen. Paista taikina uunipelillä 8-10minuuttia 225 asteessa.

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia ja sen jälkeen lisää jäähtynyt sokerikakkupohja vuokaan.

Täyte:

4 liivatelehteä
2rkl sitruunamehua
3dl kuohukermaa
2prk Valio sitruunatuorejuustoa
1/2 dl sokeria

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Kuumenna sitruunamahu kiehuvaksi ja lisää joukkoon liivatelehdet. Sekoita kermavaahdon joukkoon, sitruunatuorejuustot, sokeri ja liivateseos. Lisää puolet täytteestä kakkuvuokaan kakkupohjan päälle.

Vinkki: Kuohkeuta tuorejuusto ennen sen lisäämistä muiden ainesten joukkoon!

Kiisseli:
1pss Blå band sitruunakiisseliä
1rkl sitruunamehua
2 liivatelehteä

Kakusta saa entistäkin raikkaamman sitruunakiisselillä. Itse käytin Blå band sitruunakiisseliä, jonka hyydytin liivatteella. Eli kuumensin kattilassa sitruunamehua 1rkl ja lisäsin joukkoon 2 liotettua liivatelehteä. Lisää sitruunakiisseli täytteen päälle ja sitruunakiisselikerroksen päälle loput täytteestä. Anna kakun hyytyä seuraavaan päivään jääkaapissa (vähintään 4 tuntia).

Marenki:

4 kananmunan valkuaista
3dl sokeria
1/2 sitruunan mehu

Laita kattilaan vesi kiehumaan. Lisää ainekset kulhoon, jonka laitat hiljalleen poreilevan vesikattilan päälle. Vatkaa sähkövatkaimella aineksia kulhossa noin kymmenen minuuttia. Siirrä kulho kylmään vesihauteeseen ja jatka vatkaamista niin kauan, että marenki jäähtyy. Valmis marenki on paksua, kiiltävää ja notkeaa. Levitä marenki kakun ja halutessaan pinnan voi paahtaa polttimella.