#arkiruokaa

arkiruokaa6

Sain viime viikolla Pihkalan Maijalta arkiruoka-haasteen instagramissa. Tartuin haasteeseen, sillä minusta on niin kiva ahmia ideoita toisten “lautaselta” ja ajatella, että itselläkin voisi olla jotakin annettavaa. Arkiruoka kuulostaa hiukan tylsältä asialta, mutta haukkaa yllättävän ison roolin lapsiperheessä. Onhan se jokapäiväinen “pakollisuus”, joka vaikuttaa koko perheen jaksamiseen ja hyvinvointiin. Tämän vuoksi arkiruoan keksiminen tuntuu välillä valtavan hankalalta ja vastenmieliseltä. Onneksi on niitä päiviä jolloin ideoita pulppuaa viikon ruokalistan verran ja ymmärrät hyödyntää ideamyrskyn hankkimalla raaka-aineet kaappiisi. Ideamyrskyn aikaan yleensä ymmärtää, kuinka helposta asiasta arkiruoassa on lopulta kyse. Hyviä raaka-aineita, välillä arvokkaampia ja välillä edullisempia. Helppoja reseptejä ja väliin hiukan haastavampaa. Mikä tahansa ruoka onkaan kyseessä, niin se saavuttaa valtavan tärkeän asian. Arkiruoka kokoaa (yleensä) perheen saman pöydän ääreen ja tarjoaa yhteisen hetken vaihtaa päivän kuulumiset.  Viettää tovi perheenjäsenten ja välillä myös lasten kavereiden kanssa, asia jota ei tulisi väheksyä mutta ei tulisi ottaa liian vakavasti. arkiruokaa7arkiruokaa8arkiruokaa arkiruokaa2

Kesän hellepäivien varalle on hyvä miettiä erilaisia salaatteja. Tämä salaatti sai alkunsa viiriäisen munista, jotka on kaverini viiriäisten tuottamia. Salaattia varten tein peruspohjan, kurkkua, tomaattia ja erilaisia salaatinlehtiä. Päälle asettelin keitetyt (kuoritut) viiriäisen munat, savulohta ja valkokatkaravun pyrstöjä. Valkokatkaravun pyrstöt marinoin oliiviöljyssä, johon lisäsin valkosipulisiivuja ja tuoretta timjamia. Käytin pyrstöjä hetken paistinpannulla ja annoin jäähtyä ennen salaattiin lisäämistä. Salaatille kävisi kivasti kermaviilipohjainen kastike, mutta tällä kertaa mentiin ilman ja hyvää oli. Hyvää arkiruokaa meille aikuisille, mutta lapsille tein salaatin lisäksi muutakin syötävää. He söivät peruna-nokkosgratiinia ja hirvenjauhelihapihvejä. Perusruokaa, jota täydennettiin kukkapenkeistä löytyneillä rikkakasveilla. Jauhelihapihvitkin syntyy aika nopeasti, jos viitsii tehdä pihvimassan edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan.

arkiruokaa3