Puutarhan syksyä ja valaistusta

puutarhansyksy20

Syksyn tulo alkaa näkyä puutarhassa, ruskaa, syksyn kukkijoita, lakastuneita kasveja ja puista karisseita lehtiä sekä neulasia. Asioita, jotka kuuluvat syksyyn, vuodenaikaan jolloin on aika hyvästellä kaikki kauneus ja saattaa puutarha talvilepoon. Vielä täytyisi istuttaa kukkasipulit ja kylvää syyslannoite. Tällaista pientä puuhaa siis vielä tiedossa ja mikäs on puuhastellessa, kun tänä syksynä olemme saaneet nauttia aurinkoisista päivistä. Auringonsäteet saavat kasvien värit hehkumaan ja viimeisetkin nuput aukeamaan. Tälläkin hetkellä useampi lajike jaksaa kukkia. Kuvissa näkyy lumikärhön, syyshortensian, freesian, kallionauhuksen ja punatähkän kukkia. Itse tykkään, että kukkivia kasveja riittää keväästä syksyyn saakka. Lisäksin pihojen suunnitteluvaiheessa olen kiinnittänyt huomiota kasvien valinnassa lehtien muotoon ja väritykseen. Vihreän eri sävyjä ja punaista sekä erilaisia muotoja.puutarhansyksya5 puutarhansyksya7 puutarhansyksya9 puutarhansyksya10 puutarhansyksya11 puutarhansyksya12 puutarhansyksya13 puutarhansyksya15

puutarhansyksya4 puutarhansyksya3

Kasvivalinnat ovat olleet helppoja ja määräyneet myös sen perusteella mitä on löytynyt äitini ja mummoni penkeistä. Sillä sieltä on suurin osa perennoista lähtöisin. Toista on ollut valaisinten valinnan suhteen. Asia jota olen pitkittänyt muutaman vuoden, mutta nyt alkoi olla viimeinen hetki toimia. Kahdeksantoista vuotiaat valaisimet alkoivat olla todella kurjassa kunnossa ja viime metreillä valintaa nopeutti miehen uhkaus valita itse valaisimet. Välttyäkseni ylitehokkailta valaisimelta, aloin etsiä valaisimia, jotka näyttäisivät hyvältä ja olisivat myös sopivan tehokkaat. Ulkonäöltään kauniit pollarivalaisimet karsiutuivat heti kättelyssä korkeutensa vuoksi. Meillä, kun on ihanan lumiset talvet ja olisi kiva, että valaisin valaisisi talvella muutakin kuin lumihankea. Kivoja valaisimia löytyi markkinoilta, mutta suuressa osassa tuli hinta esteeksi. Lopulta päädyin Konstsmiden Freja- pylväsvalaisimeen. Musta väri tuo särmää pihaan ja näyttää hyvältä myös harmaata taloa vasten. Valaisinten muotokieli sekä selkeys miellyttää silmääni, valoteho lisää viihtyvyyttä ja hintalappukin oli ihan kohdallaan näin syksyllä. Lopputulokseen olen kyllä tyytyväinen ja voin suositella kyseisiä valaisimia muillekin.puutarhansyksy