Kesäisiä herkkuja

 

Kaupallinen yhteistyö: Orthex Group

orthexleikkuu2

Minussa taitaa elää ripaus karjalaista emäntää, joka tykkää hääriä keittiössä ja hyysätä vieraita. Vieraita meillä käy aika usein varsinkin kesällä ja vanhojen perinteiden mukaisesti joskus kesäpäiviä piristää myös yllätysvieraat. Mikäs sen parempaa, kuin hyvässä seurassa nautitut kahvit ja kesäiset herkut.

Minusta kesällä voi ottaa kaiken astetta rennommin ja korvata monimutkaiset reseptit tuoreilla sekä maukkailla raaka-aineilla. Kukkapenkkini perennojen joukossa kasvaa raparpereja joita olen hyödyntänyt jälkiruokiin ja mehun valmistukseen. Yhden raparperistä valmistettavan jälkiruokavinkin ajattelin jakaa myös teille.

Mansikka- raparperimalja juustovaahdolla

400g puhdistettua ja kuorittua raparperia

1/2 d vettä

1/4tl jauhettua kardemummaa

1dl hyytelösokeria

1 tlk (2dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

1rs (200g) appelsiinituorejuustoa

500g tuoreita mansikoita

1dl appelsiinimarmeladia

Raparperien käsittelyyn sopii isokokoinen leikkuulauta ja raparperien kuorintaa helpottaa pieni keittiöveitsi jolla on näppärää puhdistaa myös mansikat. Raparperien pilkkomiseen käytin yleisveistä, joka on ollut iso apu moneen keittiöpuuhaan. Raparperit pilkoin noin sentin paloiksi ja laitoin pieneen kattilaan. Joukkoon laitoin veden ja kardemumman. Keitin aineksia noin 6-7 minuuttia välillä sekoitellen. Tämän jälkeen lisäsin hyytelösokerin ja sekoitin aineksia siihen saakka, että sokeri ehti sulaa. Seoksen jaoin pieniin kertakäyttömukeihin, olisin voinut käyttää myös juomalaseja tai jälkiruokakulhoja jälkiruokien tarjoiluun. Mukit nostin kylmään jäähtymään ja vaahdotin vaniljakastikkeen. Vaniljakastikkeen joukkoon lisäsin tuorejuuston ja jaoin seoksen tasaisesti mukeihin raparperihyytelön päälle.

Koristelua varten pilkoin mansikat ja sulatin kattilassa marmeladin juoksevaksi. Juoksevan marmeladin joukkoon laitoin mansikat ja asettelin mansikat ja mintunlehtiä jälkiruokien päälle. Jälkiruokien tarjoiluun hyödynsin pientä leikkuulautaa, jonka päälle repäisin palan voipaperia. Tällä tavoin saa jälkiruuat rennosti tarjolle eikä mökin vähäisiä kaappeja tarvitse täyttää erilaisilla tarjoiluastioilla.

orthexleikkuu12orthexleikkuu11orthexleikkuu10orthexleikkuu3 orthexleikkuu4 orthexleikkuu5 orthexleikkuu6 orthexleikkuu7 orthexleikkuu8 orthexleikkuu9

Isompaa leikkuulautaa olen hyödyntänyt kakkujen tarjoiluun ja rentoa tarjoilutyyliä jatkanut myös kakkujen koristelussa. Mansikka- ja lakkakakun koristeeksi sopii erinomaisesti mintunlehdet jotka antavat myös kivaa makua kakkuun. Lakkakakkuun tuon kerman lisäksi makua myös kinuskikastikkeella jota laitan myös kakun päälle koristeeksi. Mansikkakakku saa makua myös mustikoista ja kivaa makeutta kakkuun tuo pieneksi murustetut marenkipalat. Hyvien raaka-aineiden lisäksi herkullisen lopputuloksen salaisuutena on kuohkea kakkupohja jonka teen perinteisesti mukeja mittana käyttäen (ohje) ja munasokerivaahdon vatkaamiseen käytän rutkasti aikaa. Mökin kaappeihin ei mahdu kakkuvuokia joten pohjan valmistaan uunipellillä. Uunipellin kokoiseen kakkupohjaan laitan yleensä kuusi kananmunaa. Kuvassa näkyvään kakkuun on käytetty puolet kakkupohjasta ja toinen puoli pohjasta odottaa pakastimessa yllätysvieraita.

1/2 Kakkupohja

mehua kostukkeeksi

3,3 dl kuohukermaa vaahdotettuna ja maustettuna sokerilla sekä vaniljasokerilla

1/2-1 l mansikoita / lakkoja

2 dl mustikoita /  1dl kinuskikastiketta

kourallinen mintunlehtiä

marenkimuruja

orthexleikkuu13Oikein maukkaita kesäpäiviä!