SK Unik ja Marimekon syksyä

Kaupallinen yhteistyö: Marimekko Joensuu

Viime keväänä pääsin suunnittelemaan Parturi- Kampaamo SK Unikin uudet tilat. Yrittäjien kanssa askelmerkit osuivat kohdalleen ensi kohtaamisesta lähtien. Heidän toiveiden pohjalta syntyi kodikas ja viihtyisä kampaamotila, jonka tyyliä on helppo muokata vuodenaikojen mukaan. Syksyisempi ilme rakennetaan pienin asioin, mutta Marimekon yhteistyön myötä pääsin stailaamaan syksyä vähän isommin. Luonto on vahvasti mukana Marimekon syksyn tuotteissa ja myös kampaamon tiloissa, johon tuotteet sopivat oikein mukavasti. Vaalea puu on tilan lämmön tuoja ja lämpöä se tuo myös Marimekon käyttöesineisiin.

Oiva- sarja on kasvanut uusilla tuotteilla, kuten Kanta- tarjoiluvadilla ja Mauste- pippuri & suola-setti, jota itse käytin sokerikkona. Kattaukseen olisi voinut lisätä Oiva- tarjoiluvadin, joka on muunneltavissa monenlaiseen käyttöön. Isolle ja näyttävälle vadille voisi sijoittaa kauniin kakun tai juustoja ja hedelmiä. Miksipä vatia ei voisi käyttää muissakin kodin tiloissa sillä vaalea puu sopii kauniisti suomalaiseen kotiin. Tuotteissa esiintyvä puulaji on kumipuuta, jota viljellään Thaimaassa. Puut kasvavat 25-30 vuotta jonka jälkeen ne jalostetaan tuotteiksi ja kaadettujen puiden tilalle istutetaan uudet puuntaimet. Thaimaassa paikallisella väestöllä on taito käsitellä kumipuuta ja siksi tuotteet tehdään paikanpäällä raaka-aineen kuljettamisen sijaan. Marimekko on vahvasti mukana tuotantoprosessissa ja vastaa työntekijöiden hyvinvoinnista sekä tasa-arvoisuudesta, sillä jokainen työntekijä on yhtä arvokas paikkaan katsomatta.

Marimekon astiat ovat tunnettuja yhdisteltävyydestä ja tämän myös itse allekirjoitan. Ihastuttavalta näyttävät kuvan Letto- mukit, jotka kuuluvat syksyn uutuustuotteisiin. Letto- kuosi on saanut alkunsa soidemme kasveista ja nimikin juontaa lettoon eli yhteen suotyyppiin. Suon karuus on jollakin tavoin kiehtovaa ja koen, että se kuvastaa meitä suomalaisia sekä meidän sisukasta luonnetta, josta meidät tunnetaan maailmalla. Paluu juurilleen on yksi tämän vuoden mallistojen teema Marimekolla, joka haluaa korostaa meille suomalaisille tärkeitä asioita kuten luontoa. Luonto ja sen eläimet kulkevat  Suomen 100- juhlavuoden kunniaksi tehdyssä Veljekset- nimisessä kuosissa, joka on Maija Louekarin käsialaa. Eläimiä tai oikeastaan lintuja on nähtävillä Kiiruna- kuosissa, joka antaa viitteitä Kalevalasta. Kiiruna- tyynynpäällinen ja – huopa tuovat syksyiseen sisustukseen palan Lapin kaunista luontoa. Alemmassa kuvassa Kiiruna- tyyny ja -huopa on sujautettu Vasu– säilyttimeen, jota voisi käyttää monenlaiseen säilytykseen.

Kampaamoa suunnitellessa pyrimme miettimään Eko- kampaamon muunneltavuutta. Tarjoilupöytä on liikuteltavissa pyörillä ja näin keskilattialle saa raivattua tilaa, vaikka esittelyiltoja varten. Varvunraita- sisustuspatjojen avulla tilan voi muokata rentoutumista tai miksipä ei myös jooga- hetkeä varten. Tunnelmallinen hetki rakentuu pienistä asioista, kuten kukkasista jotka voi sijoittaa Flower- vaasiin ja kynttilöistä jotka ovat kauneimmillaan Liekki- ja Loimu– kynttilänjalkaan laitettuna.

Syysmalliston tuotteissa on nähtävillä paljon lämpöistä toffeen ja kamelin sävyä, joka toistuu sisustustustuotteissa sekä pukeutumisessa. Villaa, lasia, puuta ja nahkaa. Nahka on tuotu hyvin kevyellä ja sirolla otteella tuotteisiin ja nahka tekee kivan twistin Gunnel Sahalaitaraita- laukkuun, jonka kaveriksi sopii Britta-shaali ja Molla- takki. Lämpimät sävyt toimivat kivasti mustavalkoisen kanssa eikä tällä hienostuneella ja varmalla väriyhdistelmällä mene kukkakuositkaan liian romanttisiksi vai mitä mieltä olette kuvassa näkyvistä Unelma- pyyhkeistä?

Syksyinen sisustus syntyy hyvin pienillä asioilla, kuten tekstiilien lisäämisellä, kynttilöiden avulla, yhteisten ruokailuhetkien vaalimisella (kauniisti katetun pöydän ääressä) ja kasveilla joita voimme poimia syksyisestä luonnosta. Kuvan Ming- maljakko on itsessään niin näyttävä ettei se kaipaa, kuin yhden oksan, kukan kaverikseen ja näyttää hyvältä myös tyhjänä.

Nyt on aika nauttia syksyn tunnelmasta ja rakentaa kodista turvallinen pesä, jossa voi käpertyä viltin alle, jos tuuli puhaltaa liian kovaa ulkona.