Pinnallista höttöä ja muita ylistyssanoja

14.11.2017 Sisustus 0 kommenttia

Moni ala saa osakseen arvostelua ja vähättelyä. Vähättelyä kuuluu myös sisustussuunnittelusta, jonka jotkin ihmiset näkevät pinnallisena höttönä. Todellisuus on kuitenkin toinen. Julkitilojen ja kotien suunnittelussa lähdetään liikkeelle toiminnallisuudesta, jonka ehdoilla rakennetaan asiakkaan silmää miellyttävä ympäristö. Toimivat pohja- sekä säilytysratkaisut ja kestävät materiaalit eivät siis tarkoita tylsää lopputulosta vaan kaunista kokonaisuutta jossa on hyvä elää.

Samainen harha koskee myös sisustusbloggaajia, jotka haluavat tarjota lukijoilleen kaunista katseltavaa, inspiraatiota ja neuvoja. Kauniit valokuvat eivät kerro totuutta elämästä eikä bloggaajien kodin siisteydestä. Kuviin voi taltioida kauniin yksityiskohdan tai tilan, mutta tämä ei tarkoita, että koko koti olisi yhtä priimassa kunnossa ja kauniin stailauksen viimeistelemä. Postauksen tekemisen mahdollistuuu, kun kotoa sattuu löytymään yksi siisti nurkkaus ja kuvakulmat suunnittelee sen mukaan. Postausta varten otettujen kuvien ympärille muodostuu teksti tai toisinpäin eli bloggaaja miettii aiheen sekä tekstin ja ottaa aiheeseen liittyvät. Kuvat ja teksti vaativat aikaa, jota bloggaaja on valmis satsaamaan harrastuksensa eteen. Todellakin harrastuksen, sillä Suomesta löytyy vain muutamia bloggaajia jotka saavat elantonsa bloggaamisesta. Lisäksi on sellaisia bloggaajia jotka saavat jonkin verran blogistaan tuloja, mutta blogin pitäminen tapahtuu ns. päivätyön ohella.

Tuloja tai ei, niin hurjan paljon tämä kyseinen joukko saa kritiikkiä osakseen. Tämähän on täysin “ymmärrettävää” sillä meidän suomalaisten vahvuudeksi voi luokitella kateuden, jolta bloggaajatkaan eivät voi välttyä. Joillekin ihmisille on niin vaikeaa, jos joku sattuu asumaan kauniissa kodissa tai menestymään elämässä. Kommenttilootaan on helppoa purkaa pahaaoloa jättämällä kommentti anonyymina. Kritiikin lisäksi blogeja kohtaan on valtavat odotukset sekä vaatimukset. Viime aikoina monessa blogissa on kirjoitettu “blogit väljähtämis”-ilmiöstä. Itse en koe, että blogeissa olisi menty huonoon suuntaan. Päinvastoin toiminta muuttuu kokoajan ammattimaisempaan suuntaan. Siksi mietin, että onko tässä ilmiössä kyse lukijoiden halusta saada enemmän. Tuntuu, että elämme yhteiskunnassa jossa mikään ei riitä ja aina vaan pitäisi pystyä parempaan ja saada enemmän. Olla enemmän, kuin mihin pystyy.

Itsekin voin tietyissä asioissa allekirjoittaa asian sillä vaadin itseltäni. Ruoskin, kun blogi ei päivity tarpeeksi usein eikä kuvat ja teksti ole niin laadukasta kuin haluaisi. Koska blogikuvien takana eletään oikeaa elämää (joka on välillä kovin hektistä) niin kaikkeen ei voi revetä. Tänään olisin halunnut ottaa teille seesteiset kuvat tuolista, jonka avulla saimme lisää istumapaikkoja olohuoneeseen. Kuvien ottaminen olisi tarkoittanut lapsen leikkien sotkemista, mutta tätä en raaskinut tehdä. Tuolin alle rakennettu talli näytti niin kotoisalta ja lämpöiseltä paikalta hevosille ja traktoreille. Tallin seinä oli rakennettu design-tuoli istuintyynystä ja leikkeihin oli päässyt muitakin sisustustuotteita. Tällaiset asiat nousevat blogia tärkeimmiksi asioiksi..sillä meidänkin koti on “elämistä varten”.