Suomi 100

Kaupallinen yhteistyö: Joensuun Marimekko

Suomalaisuutta miettiessä tulee ensimmäisenä mieleen sisu. Sisusta tulee mieleeni edesmennyt mummoni, jota siskojeni ja serkkujen kanssa nimitimme pikkumummoksi. Pieni kokoinen mummomme oli sisukas naisen malli meille lapsukaisille ja hänen sodan ajan kokemukset ovat jääneet mieleeni. Lokakuussa 1941 mummomme odotti toista lastaan. Mummoa oli patisteltu viemään ruokapakettia lomalla olevalle lankomiehelle kilometrien päähän. Päivän mummo paistoi pullaa ja piirakkaa pakettia varten. Pitkän matkan vuoksi hän ajatteli pyytää naapurista apua paketin toimittamiseen perille saakka. Matka pysähtyi ennen naapuriin saapumista, sillä toinen poika ilmoitti tulostaan. Poika syntyi metsässä lumen päälle. Mummo kääri pojan villatakkiin ja lähti takaisin kotiinpäin. Viisi päivää myöhemmin mummon ensimmäinen mies kaatui Syvärillä. Mummo jäi leskeksi 25- vuotiaana kahden pienen pojan kanssa. Myöhemmin mummo meni naimisiin ukkini kanssa ja avioliitosta tuli neljä poikaa joista yksi oli isäni.

Sisukkuus on periytynyt suvun naisväelle ja jonkinnäköinen sisukkuuden osoitus oli vuosituhannen taite, jolloin astuin armeijan harmaisiin. Yhdeksän kuukauden mittainen palvelusaika sotilaspoliisina on jättänyt positiivisen jäljen itseeni ja tämä kertonee myös raukkaudesta isänmaatani kohtaan.

Itsenäisyyspäivä ja sata vuotiaan Suomen juhlinta on näkynyt myös meidän perheessä. Eilen olin äitini äidin kanssa seuraamassa lasten itsenäisyyspäivän juhlaa. Juhlaväen pukeutumisessa oli nähtävillä Marimekkoa jonka me suomalaiset koemme omaksemme. Omaksemme ja ylpeyden aiheeksi koemme myös luonnon josta olemme saaneet nauttia tänäänkin. Kaunis luontomme antaa itselleni paljon ja se toimii inspiraation lähteenä Marimekon suunnittelijoille. Ihastuttavien kuosien joukosta yhdeksi suosikseni nousee Sanna Annukan Yön varjo. Yön varjo- kangas toimi pohjana meidän itsenäisyyspäivän kattaukselle ja yhtä hyvin kangas toimisi myös joulupöydässä.

Juhlapäivän kattaukseen kuului hirvenlihasta valmistettu karjalanpaisti ja karjalanpiirakat jotka tarjoilin Oiva -tarjoiluvadilta*. Oiva -tarjoiluvadilta tarjoilin myös juustoja ja hedelmiä joita nautimme jälkiruoaksi. Juustojen kaverina toimi itse tehty pihlajanmarjahyytelö, jonka tarjoilussa käytin Oiva -mauste* setin kulhoa. Kulho sopi mainiosti myös munavoin tarjoiluun. Kulho sekä alunen taipuu monenlaiseen muuhunkin tarjontaan ja kulhon lisäksi valikoimasta löytyy aluselle sopiva pippurimylly.

Sinivalkoiseen Suomi100 -teemaan sopivan lisän antoi Veljekset sarjan lautaset, joihin pienen väripilkun tuo siniset mustikat. Veljekset sarjan astiat ovat hyvä muisto maamme juhlavuodesta ja nyt onkin oiva tilaisuus täydentää astiakaappia. Tämän viikon ajan Marimekko tarjoaa jäsenilleen -20% alennuksen Oiva -astioista. Etu kannattaa hyödyntää, mikäli on tarve tehdä täydennyksiä joulukattaukseen tai pukinkonttiin.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

*tuotteista saatu alennusta