Vuosi 2017

 

Vuosi omassa elämässä tuntuu hyvin lyhyeltä ajalta, mutta taaksepäin katsottuna vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon asioita. Vuosi sitten olin tilanteen edessä, jossa oli sanottava päivätyölle hyvästit. Päivätyön loppuminen johtui kiinteistön huonosta kunnosta jonka vuoksi ravintola oli suljettava. Niin todellakin ravintola jonka maailmaan pomppasin ilman alan koulutusta. Hullun rohkeaahan se oli tarttua tilaisuuteen, mutta aina ei kannata tyytyä varmoihin ratkaisuihin. Tämä aika opetti itselleni valtavan paljon uutta. Uudesta alasta ja myös esimies-tehtävistä. Nautin touhukkaista päivistä ja asiakastyöstä. Onneksi soppakauhaa ei ole tarvinnut heittää täysin nurkkaan vaan ruokaa saa valmistaa oman perheen lisäksi yritysvieraille.

Tähän asti olin tehnyt suunnitteluhommia päivätyön ohella, mutta nyt oli aika kokeilla mihin siivet kantaa yrittäjänä. Lähtötilanne oli oikein hyvä sillä asiakkaita oli jo tuolloin tammikuussa useampi. Pitkin vuotta olen päässyt tekemään valtavan hienoja projekteja. Vuosi sitten en olisi voinut edes kuvitella mitä kaikkea pääsen vuoden aikana kokemaan työni puolesta. Vuoteen mahtuu alkusyksyn hiljaisempi jakso ja myös tilanteita joissa on ollut aika kortilla. Tällaiseen tilanteeseen jäi työpöytä myös ennen lomaa, mutta siltikin tein päätöksen että välillä on hengähdettävä. Lomapäivien jälkeen onkin valtavasti virtaa projekteja varten ja oikeastaan aika kiva, että arki alkaa huomenna.

Elämään kuuluu toki muutakin kuin työ ja yhtenä itselle tärkeänä asiana on liikunta. Vuoden aikana olen tuttujen lajien ohella kokeillut myös uusia liikuntamuotoja kuten joogaa. Joogaan suuntasin kerran viikkoon työpäivän päätteeksi. Yhden ohjaajan kokemuksella on vaikea sanoa tuleeko laji jäämään omaan elämään, mutta kokemukseni ei tässä muodossa vakuuttanut. Hiljaisessa salissa oloni oli levoton, työasiat pyörivät mielessä ja oikeastaan rentoutumiset olivat ainoat hetket jolloin sain tekemättömät työjutut mielestäni. Tämäkin varmaan johtui siitä, että ohjaajan monotoninen ääni tainnutti uneen. Tämän kokeilun myötä tajusin, että hikiliikunta on minun tapani tyhjentää pääkoppa päivän työasioista ja hommata hyvät yöunet.

Mieleni rauhoittamiseen tarvitsen luonnon ympärilleni. Luonnon lisäksi hyäv rauhoittumismuoto on oma hetki iltaisin jolloin muut ovat unilla. Rauhoittavaa muusiikkia kuunnellen ja kevyitä harjoitteita tehden. Kesällä ja alkusyksystä tein aktiivisesti liikkuvuusharjoitteita ja treenasin syviä lihaksia. Harjoitteet ovat antaneet tukea selän ongelmiin ja mahdollistaneet rajummankin liikunnan sekä kivuttoman elämän. Nämä iltatreenit on tarkoitus tuoda takaisin arkeen.

Kaiken kaikkiaan takana on hyvä vuosi ja olisi liikaa toivoa tältä vuodelta parempaa. Pari erityistä hetkeä kuluneesta vuodesta jää mieleeni. Toinen näistä on perheen Lapin reissulta jonka kaksi viimeistä vuorokautta vietimme Kaldoaivin erämaassa. Ensimmäisne erämaa päivän kalastelun jälkeen valmistimme ruokaa nuotiolla. En muista, että olisin koskaan syönyt yhtä hyvää naudanpihviä kuin tuolloin. Trangialla kypsennetyt pihvit hautuivat nuotion lämmössä ja pihvien päälle ripoteltiin mustapippuria jonka lapset hienonsivat kivien avulla rouheeksi. Kaveriksi uusia perunoita ja jälkiruuaksi juuri kalastettua tammukkaa nuotiossa paistettuna. Uskon, että tämä jää myös lastemme mieleen.

Toinen mieleen painuva hetki liittyy seikkailukisaan johon osallistuimme mieheni kanssa kesäkuun alussa. Kisa ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, mutta kisan melontaosuus jäi erityisesti mieleen. Koskiosuuksilla olimme hajottaneet kanoottimme ja tästä johtuen matkan teko oli vaivalloista ja aikaa vievää. Tiesimme ettei aika riittänyt kisan suorittamiseen kokonaan ja tietynlainen pettymys valtasi mielen, mutta ei pitkäksi aikaa. Meloimme viimeisiä kilometrejä kaikessa rauhassa ja ihastelimme ympärillä olevaa luontoa. Aurinko paistoi jo alhaalta, puut heijastui tyynen veden pintaan ja rauhallisuus oli vallannut mielen. Tässä hetkessä tajusin, kuinka onnellinen olen kun saan jakaa tällaisia asioita mieheni kanssa.

Oikein hyvää vuotta 2018 kaikille!