Elämän pienet valinnat

Harmillisen usein kuulee ihmisten pohtivan, sitä miksi ei ehdi tehdä kaikkea mitä haluaisi. Ihmiset tuntuvat myös ajattelevan, että toisilla on enemmän aikaa. Itse olen huomannut, että sama aika kulkee meidän jokaisen elämässä, vaikka kuinka toivoisi enemmän tunteja omaan vuorokauteen. Tämän vuoksi on tärkeä arvottaa oman elämän kannalta tärkeät asiat. Se mikä on itselle tärkeää ei välttämättä toiselle merkkaa yhtään mitään. Toisten elämässä taas voi olla sellaisia ajanviettotapoja joita et itse ymmärrä, mutta ne on taas hänelle tärkeitä. Itseasiassa tähän perustuu elämän rikkaus, onneksi emme ole kaikki samanlaisia.

Ajattelin tehdä pienen listan siitä, mitkä asiat on itselle tärkeitä ja mistä voin löytää niille aikaa tai mistä nipistän aikaa itselle tärkeisiin juttuihin.

Blogi

Blogi on kulkenut elämässäni pian neljä vuotta, mutta yleensä blogin päivittäminen tapahtuu illalla talon hiljentymisen jälkeen. Viime aikoina olen liikkunut hiukan tavoitteellisemmin enkä ole ollut valmis nipistämään yöunista aikaa blogilleni ja se näkyy verkkaisena päivitystahtina. Toivon, että keksin blogin päivittämiseen järkevämmän ajankohdan ja pääseen ns. normaalirytmiin päivitystahdissa.

Liikunta

Liikunta toimii vastapainona työ- sekä perhe-elämälle ja näen sen tärkeänä osana elämää. Mieluummin lähden ladulle, kuin sohvan nurkkaan television ääreen. Netflix ja muut katselureitit eivät ole ainakaan vielä mahtuneet elämääni. Urheilun seuraaminen tekee poikkeuksen asiaan, mutta todella huonosti olen ehtinyt seuraamaan esim. olympialaisia. Television katselu tekee itselleni ällölöllön olon, mutta liikunnasta saan valtavasti virtaa sekä huikeen fiilikseen. Liikunta toimii myös perheen ajanviettotapana ja se on entistäkin kivempaa puolison tai ystävien seurassa.

Pyykinpesu

Vuosien ajan taistelin pyykkikorin kanssa, kun yritin saada sen pohjan näkyviin. Hävisin taistelun 16-0 ja nyt annan pyykkikorin täyttyä rauhassa. Kertaakaan ei ole lasten tarvinnut mennä likaisissa vaatteissa kouluun ja itse olen saanut hitusen verran aikaa itselleni.

Ruoka

Ravitsemus asioissa en pysty valtavasti joustamaan sillä koen, että aktiivinen perhe tarvitsee terveellistä ruokaa. Eineksiä pyrin välttämään, mutta välillä olen ollut itselleni armollinen ja koukannut kiinalaisen kautta. Viimeksi viime viikolla, kun työpäivän jälkeen oli 25 minuuttia aikaa ruokkia lapset, vaihtaa vaatetus ja rientää harjoituksiin. Arjessa pyrin suunnittelemaan ruokia etukäteen, näin helpotan omaa työtäni ja kauppareissujen määrä pysyy vähäisempänä. Toki ruuanlaittoa helpottaa, kun pakastimesta löytyy kalastajalta suoraan ostettua lohta, itsepyydettyä kuhaa, hirveä, poroa, marjoja ja sieniä. Pakastimien täyttämisen eteen on uhrattu aikaa, mutta se on sen arvoista.

Siivous

Tässä suhteessa en jaksa niuhottaa, toki väsyneenä sotku ärsyttää, mutta yritän kääntää ajatukset johonkin muualle. Välillä pystyn pyytämään apua ja tämä vaikuttaa valtavasti omaan jaksamiseen ja perhesopuun.

Leikkokukat

Tykkään, että kotoamme löytyy usein leikkokukkia, koska niiden vaikutus on huiman positiivinen. Samaisen rahan voisin sijoittaa moneen muuhun asiaan, kuten saunajuomaan tai kahvilassa käymiseen.

Aamukahvi

Reilu vuoden ajan olen juonut pelkästään aamukahvin. Kahvin tekemiseen en käytä enää keitintä vaan teen sen uuttamalla ja maidon lämmitän mikrossa sopivan lämpöiseksi. Aikaa ei kulu juurikaan enempää, mutta kahvi maistuu erityisen hyvälle. Muutoinkin panostan nykyään laatuun ja ostan kahvini luomuna. Aamukahvin ohella aamupala on itselleni tärkeä asia jonka vuoksi olen valmis heräämään hiukan aikaisemmin.

Lukeminen

Lukemiselle olen nipistänyt aikaa television katselulta. Nopealla aikataululla ahnehdin Aki Hintsan Voittamisen anatomia- kirjan ja nyt olisi hakusessa muita kiinnostavia kirjoja. Lukeminen kattaa myös sisustuslehdet joita tulee luettua vaihtelevasti. Välillä tykkään lukea monia lehtiä peräkkäin ja jään tuijoittelemaan lehtien kuvia. Toisinaan lehtiä kerääntyy vinopino ennekuin tartun niihin.

 

Postauksen kuvina toimii Lotta Agatonin stailaamat kuvat jotka on Erik Lefvanderin käsialaa. Arkkitehti Andreas Martin-Löfin koti on esitelty uusimassa Residence Magazinessa ja lisää kuvia löytyy täältä. Kyseisen lehden kodit viehättävät minua erittäin paljon ja yksi ihastuttavia koteja yhdistävä tekijä on pähkinä- ja muut tummat puulajit. Näitä puulajeja löytyy myös meidän kotoa, vaikka toisaalta mietin tulisiko suomalaiskoti sisustustaa meidän metsien puulajikkeilla. Tämäkin on yksi valinta, jonka olen tehnyt oman mieltymykseni mukaisesti ja taidan elää jatkossakin sillä tykkään mm. pähkinäpuun tuomasta lämmöstä.

Olisi kiva kuulla joensuulaisilta bloggaajilta  Hannalta, Heiniltä ja Mintulta siitä millaisia valintoja teette elämässä, että pystytte toteuttamaan itsellenne mieluisia asioita. Haasteen voi tyrkätä myös eteenpäin ja mikäli joku innostuu postailemaan asiasta niin laittakaa vinkkiä kommenttipoksiin niin tiedän käydä lukemassa kirjoituksen.

 

Kuvat: Residence Magazine ja Lotta Agaton