Poimintoja Habitare 2019

Viikkoon on mahtunut paljon kalenterimerkintöjä, mutta siltikin kuvittelin että ehtisin tehdä messujen aikaan tämän postauksen. Näinhän siinä kävi, että kellosta loppui tunnit ja mukaan tuli myös muutamia muuttujia. Tänään on messut taputeltu, joten on turha enää jakaa vinkkejä messuille suuntaaville. Halusin kuitenkin laittaa poimintoja niiden iloksi jotka eivät messuille päässeet.

Tänä vuonna messujen tarjonta oli edellisiä vuosia runsaampaa ja jälkeenpäin huomasin, että jotkut kivat kohteet olivat jääneet kokonaan käymättä. Onneksi messuilta on löytynyt paljon kuvia mm. Instagramista ja sitä kautta on päässyt näkemään kuvia messuosastoista, jotka jäi meiltä käymättä. Muiden kuvien ja omien havaintojeni kautta voi messut tiivistää sanoilla luonnollisuus ja rohkeus. Valmistajat ovat alkaneet miettiä tuotteiden elinkaarta ja tätä kautta alkaneet käyttää tuotteissaan enemmän luonnonmateriaaleja jotka kestävät kulutusta ja patinoituvat kauniisti. Messuilla oli nähtävillä myös rohkeita ja hiukan erilaisia valintoja. Tänä vuonna seesteisien osastojen rinnalle oli tuotu rohkeita kuoseja, värejä ja ei niin tavallisia tuotteita.

Kasvien ykköseksi nousi tänä vuonna japaninvaahterapuu, jota löytyi usealta osastolta. Viheskasvi villityksen rinnalle on noussut erilaiset kuivakukat ja tämäkin “villitys” oli nähtävillä messuilla sekä Erottajan 2- näyttelytiloissa. Luonnonmateriaaleista viime aikoina puu on tehnyt kovaa nousua ja tämän vuoden messuilla tummemmat puupinnat ja kalusteet nousivat esille. Tumman puun rinnalla myös mänty tekee paluuta, vaikka monelle se voi olla hirvittävä ajatus niin uskon, että pienen totuttelun jälkeen mäntyä alkaa esiintyä sisustuksessa enemmän. Tuskin mäntyä tullaan näkemään aiempien vuosien tapaan isoina pintoina, mutta pienissä kodin yksityiskohdissa kuitenkin.

Matri

Adea

Muoto 2

Woodio

Asun, Blau ja Normart Ulla Koskisen suunnittelemalla osastolla

Skanno (kaksi ylempää kuvaa)

Timberwase

BO LIVING

Finarte

Teemu Järvi

Woodnotes

Asun, Blau ja Nomart Ulla Koskisen suunnittelemalla osastolla

Anno

Hakola

Innolla odotan, että messuilla esitellyt tuotteet saadaan tuotantoon ja näitä pääsee käyttämään asiakkaille suunnittelemissa kohteissa. Olin kovasti odottanut Joanna Laajiston Hakolalle suunnittelemaa sohvaa ja sohva oli odottamisen arvoinen. Toivotaan, että tuote miellyttää asiakasta ja saadaan erääseen aulatilaan kotimaista muotoilua ja osaamista kaluste valmistuksessa. Yläpuolella olevassa kuvasta löytyy yksi mielenkiintoinen tuota, joka on VM Carpetin Viita- matto. Aiemmin VM-Carpet on valmistanut tuftattuja mattoja tekokuiduista ja nyt tuote valmistetaan villasta sekä pellavasta.

Messuilla sivutaan hyvin paljon ekologisuutta ja kuluttaminen on noussut monessa kohtaa esille. Mietin, että pitäisikö myös messujärjestäjän osallistua tähän kuluttamiseen vähentämiseen. Luulenpa, että monelle tuotemerkille jokavuotiset messut on todella iso ponnistus muun toiminnan ohella ja luulenpa, että  monelle riittäisi messujen järjestäminen joka toinen vuosi. Mitä mieltä olette, olisiko muutos hyvästä?

VM Carpet