Samettia

sohvainspis3

Kuva: Adea

Samettipäällysteisiä sohvakuvia katsellessa tulee mieleeni vuosien takainen ihastus anoppini antiikkinojatuoleihin, jotka on verhoiltu sametilla. Ihastukseni innoittamana pähkäilin olohuoneen sohvaan uutta päällistä ja vahvana materiaalivaihtoehtona oli tuolloin sametti. Kangasmalleja hiplatessani ja asiaa pähkäillessä kävi kuitenkin toisin. Myyjä pelotteli minut kuralle samettisen sohvanpäällisen suhteen, sillä hänen mielestä materiaali on turhan haastava ja työläs (viikoittainen imurointi). Tämän vuoksi hylkäsin ajatuksen samettipäällisestä ja kyseinen sohvakin pääsi uuteen kotiin puolitoista vuotta sitten, mutta haave samettisesta sohvasta elää edelleen.

Samettinen sohvanpäällinen sopisi kauniisti meidän olohuoneen sohvaan, jossa on nyt tumma villakangas. Sohva ostimme alunperin yläkerran aulaan, jossa villakangas toimi oikein hyvin lasten käytössä. Lattiaremontin jälkeen päädyimme siirtämään sohvan alakertaan, jonne se istuu oikein kivasti.  Ainoa miinuspuolinen seikka on villakangas, joka imee itseensä jokaisen koiran karvan ja kankaan siistinä pitäminen on erittäin työlästä. Olen pohtinut sohvan irtopäällisten vaihtamista vaaleampaan ja toisen tyyliseen kankaaseen. Vaihtoehtoja puntaroidessa olen tiedustellut samettista sohvanpäällistä valimistajalta, mutta valitettavasti sametti ei kuulu heidän kangasmallistoon. Itse kuitenkin näen materiaalivalintana sametin juuri meidän sohvan tyyliseksi, joten olen pohtinut irtopäällisen teettämistä.sohvainspis5

Kuva: Ikea

samettiinspis2

Kuva: Residence Magazinesamettiinspis

Kuva: Residence Magazinesamettiinspis6

Irtopäällysten teettämistä puoltaa sohvan hillitty koko ja selkeät muodot. Näen irtopäällisten teettämisen myös suomalaisen työvoiman käytön. Sen sijaan, että ostaisin valmiit irtopäälliset sohvan valmistajalta niin voin tukea valinnallani paikallisia yrittäjiä. Kangas mallit lainasin Joensuun Verhotalolta ja uskon, että heidän ompelijan avustuksella hoituu myös irtopäällysten ompelu.

Näistä kahdesta kankaasta omaa silmääni miellyttää kuvissa etualalla oleva kangas, jonka pinta on tasaisempi ja pehmeämpi. Kyseisessä kankaassa kivojen värien lisäksi valintaa puoltaa vesipesun mahdollisuus. Kankaan värivalintaan vaikuttaa tilassa olevat materiaalit ja yksi haastelliseksi koituva asia on mattojen värit. Lähestulkoon kaikki värit sopivat meidän paimentolaismattoon, mutta kesäaikaan käytössä oleva puuvillamatto onkin haastellisempi yksilö. Vaaleat irtopäälliset toisivat kivaa vaihtelua, nyt vaan pitäisi miettiä kaunis väri tai miettiä riittäisikö rohkeus valita valkoinen kangas sohvaan?

samettiinspis7