Kesäherkkuja

18.6.2017 Yleinen 0 kommenttia

kesäherkkuja4

Tämän kesän yhdeksi suosikki ruuaksi taitaa nosta belgialaiset vohvelit. Näiden vohveleiden herkulliseen makuun pääsin tutustumaan keväällä Tiirinkosken tehtaalla. Kahvilan herkullisiin vohveleihin käytetään heidän omaa härkäpapujauhoa ja itsekin ostin härkäpapujauhoja kymmenen kilon säkin mukaani. Ostamani härkäpapurouhe on ollut mainio lisä Smoothien sekaan ja jauhoja olen hyödyntänyt hiiva leivonnaisiin, kuten belgialaisiin vohveleihin. Tiirinkosken kahvilan käyttämä vohveli ohje on salainen, joten jouduin näkemään pikkaisen vaivaa hyvän ohjeen etsimiseen. Lopulta mieluinen ohje löytyi Leila Lindholmin Vielä yksi pala! -kirjasta. Ohjetta olen muuttanut niin, että korvaan kaksi desilitraa vehnäjauhoja härkäpapujauhoilla ja taikinan teko vaiheessa laitan pelkästään puoli desilitraa sokeria taikinaan. Taikinan kohottua paistan jokaiselle ns. suolaisen vohvelin ja loppu taikinaan lisään sokeria ja vaniljasokeria jälkiruokavohveleita varten.

Belgialaiset vohvelit

2 luomukananmunaa

125g voita

2 1/2 dl maitoa

2 dl vettä

12g (noin 1/4 pala) hiivaa

1/2 tl suolaa

1/4 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

6 3/4 dl vehnäjauhoja

paistamiseen sulatettua voita

1.Erottele kananmunien keltuaiset valkuaisista niin, ettei yhtään keltuaista pääse valkuaisten joukkoon.

2. Sulata voi, lisää siihen maito ja vesi ja lämmitä seos haaleaksi noin 37 asteeseen.

3. Murenna hiiva kulhoon ja lietä se taikinanesteeseen.

4. Lisää keltuaiset, suola, sokeri, vaniljasokeri ja vehnäjauhot. Sekoita ainekset sileäksi taikinaksi.

5. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja kääntele varoen taikinaan. Jätä taikina lepäämään noin 20 minuutiksi.

6. Kuumenna vohvelirauta, voitele se sulatetulla voilla ja kypsennä vohveleita 3-5 minuuttia.

kesäherkkuja5 kesäherkkuja6

kesäherkkuja3 kesäherkkuja2

Suolaisten vohveleiden kanssa maistuu maukkaalta erilaiset kasvikset, juustot, kana tai kala. Härkäpapujauhoilla terästettynä vohveleista tulee erittäin täyttävät. Jälkiruoka vohveleiden kanssa jäätelö maistuu erinomaiselta ja näin kesäaikaan tuoreita marjoja ei voita mikään. Kuvien vohvelit ovat saaneet kaverikseen banaania, jäätelöt, kermavaahtoa, kinuskikastiketta ja mintunlehtiä. Seuraavalla kerralla ajattelin laittaa taikinaan myös nokkosia, jotka täytyy muistaa ryöpätä ennen käyttöä. Nokkonen on herkullinen ja terveellinen lisä myös moneen muuhun ruokaan. Tänä kesänä olemme ehtineet tehdä vain nokkoslettuja, mutta aiemmin olen tehnyt nokkosista mm. pestoa ja Arleenan herkullisen peruna-pinaattigratiinin ohjetta muokkasin vaihtamalla pinaatin nokkosiin. Aika erinomainen lisuke, vaikka kalalle. Tänään poika tuli kalasta kuhan kanssa, joka päätyy huomenna savustuspöntön kautta ruokapöytään. Ehkäpä kuhaa saa kaverikseen peruna-nokkosgratiinia.kesäherkkuja