Joulun tunnelmointia

Mitä joulu merkitsee sinulle?

Hektisen syksyn jälkeen joulu tuo pysähtymisen ja päiviä jolloin on aikaa läheisille sekä levolle. Olen aina tykännyt joulusta ja lasten kanssa joulu tuntuu vielä erityisemmältä.

Onko sinulla jotain jouluun kuuluvia perinteitä?

Meidän jouluun kuuluu lounasaikaan syötävä joulupuuro, kattauksen tekeminen, mummoni luona vierailu, aattona syntymäpäiviään viettävän mieheni muistaminen, joulusauna sekä palju, juhlava illallinen, lahjojen avaaminen ja myöhään illalla läheisten haudalle kynttilän sytyttäminen.

Mitä ajattelet joululahjoista?

Joululahjat ovat saaneet nykyään hiukan negatiivisen sävyn, joka on toisaalta aika harmillista. Meillä lahjat muodostuvat tarpeellisista asioista kuten vaatteista tai harrastusvälineistä ja tietenkin yöasusta. Lahjojen määrää olemme pienentäneet mm. siten, että hankimme lahjat pelkästään kummilapsille. Aikuisten kesken emme hommaa lahjoja, kuin isovanhemmille ja puolisolle. Opettajia muistan yleensä itse tehdyllä lahjalla, joka on yleensä syötävää. Tänäkin vuonna lahjojen hankintaan kuuluu hyväntekeväisyys, joko ruokakassien tai lahjojen muodossa.

Millaisia vinkkejä voisit antaa lahjojen paketointiin?

Paketoinnin suhteen kannattaa pitää silmät auki. Itse olen jemmannut pakkausmateriaalina käytettävää ruskeaa paperia paketointiin. Paperiin saa kivasti ilmettä, vaikka paperinarulla ja havunoksalla. Tänä vuonna olen maalannut tukevampia laatikoita kalkkimaalilla. Laatikot toimii paketoinnissa ja halutessaan lahjan saaja voi ottaa laatikon osaksi sisustusta.

Mitä ruokia löytyy teidän joulupöydästä?

Meidän joulupöydän suosikki on erilaiset kalat ja mädit, joista mainittakoon itse pyydetty ja kraavattu kuha. Aaton ruokailusta yli jääneet kalat hyödynnämme välipäivinä sushien tekoon. Perinteisistä ruoista löytyy karjalanpiirakat ja – paisti, lanttu- ja porkkanalaatikko, vihersalaatti ja kinkku. Jälkiruokana toimii juustotarjotin ja jokin kakku tai pavlova. Tänä vuonna ajattelin tehdä pavlovaa tällä ohjeella.

Aito- vai tekokuusi?

Tämä aihe on puhuttanut paljon viimeaikoina ja yllätyin, että tekokuusi on ekologisempi valinta vasta 20-vuoden jälkeen. Olen aitojen asioiden ystävä enkä voisi kuvitella meille tekokuusta. Kuusen hommaaminen on meidän perheessä perinne josta olen ulkoistanut itseni tai oikeastaan ulkoistettu. Lapset etsivät kuusen isänsä kanssa ja minä tyydyn kuuntelemaan jännittäviä juttuja näistä reissuista. Pääsääntöisesti kuusi noudetaan omasta metsästä, mutta joinakin vuosina mieluinen kuusi on löytynyt isovanhempien metsästä.

Mitä toivot joululahjaksi?

Tänäkin vuonna toivon yöasua. Mieheni nauraa minulle, kun nukun välillä villasukissa, mutta ilmeisesti meitä on muitakin sillä Balmuirilta löytyy unisukat, jotka mielelläni löytäisin nimelläni varustetusta paketista. Yleensä olen toivonut joululahjaksi palapeliä, mutta viime joulun palapeli oli sen verran haastava, että se on edelleen kesken. Minusta on niin ihana himmailla yöpuvussa ja nollata aivot palapeliä kokoamalla.

Miten jouluinen sisustus rakentuu?

Meidän kodin sisustus muodostuu tekstiileistä, kynttilöistä, havuista ja muutamista vuosien varrella ostamistani koristeista. Uusia koristeita ostan harvoin sillä minusta vanhojen koristeiden kaivaminen esille on yksi jouluun kuuluvista perinteistä. Koristeista suurin osa on itse tehtyjä, kuten kuusesta löytyvät pipariukot. Kattauksen suhteen yleensä mopo karkaa käsistä ja siitä tulee muuta sisustusta runsaampi. Koska ruokapöytämme ympärille mahtuu rajallinen määrä ruokailijoita, on lapset saanut tehdä oman kattauksen lasten pöytään.

Teen vielä erikseen postauksen kukkien käytöstä kattauksessa sekä kotimme jouluisesta sisustuksesta.

Millaisia muistoja sinulla on lapsuuden jouluista?

Lapsuudesta saakka matkassani on kulkenut joulupukki- kynttilä jonka edesmennyt ukkini osti minulle Kuopion torilta. Tämä kynttilä johdattaa minut lapsuuden jouluihin joita vietimme mummolassa. Mummolan tupa ja kammari täyttyivät sukulaisista. Näistä on jäänyt lämmin muisto ja sellaisia muistoja haluaisin antaa myös lapsilleni. Kotoani puuttuu se vanhan talon tunnelma, jota jouluna kaipaan, mutta parhaani mukaan rakennan tunnelmaa sisustuksella. Tänäkin vuonna toivoisin, että saisimme serkukset saman katon alle ja voisimme kokoontua yhdessä jouluherkkujen ääreen, seurata lasten lahjojen avaamista, sytyttää kynttilät isämme haudalle ja nauttia jouluyön tunnelmasta.

Käy kurkkaamassa Villa H- blogista Heinin vastaukset kysymyksiin ja jossakin vaiheessa Modernisti kodikas- blogin Kerttu tulee jakamaan bloggaajien jouluun liittyviä vinkkejä blogissaan.

Kiitos Minna ja Kamu, teitä oli kiva kuvata!

Kiitos Kukkakauppa Leinikki kukista!

Kiitos Café Rosé pavlovasta!

Kiitos Balmuir tuotelainoista!