Yhtä juhlaa

30.5.2018 Yleinen 2 kommenttia

Ystävät ja läheiseni tietää kuinka rakastan juhlien järjestämistä. Tästä syystä päätin tarttua Inspired By  Love- blogin Sannan haasteeseen.

Kevät ja lähestyvä kesä antavat monta aihetta juhlaan. Bloggaajien arjesta saa nostettua esille monta ilahduttavaa hetkeä, mutta niin ikään on mukava virittäytyä aina silloin tällöin juhlatunnelmaan – oli tämän ilon mahdollistajana sitten valmistujaiset, syntymäpäivät, puutarhajuhlat tai häät. Näistä tunnelmista on varmasti myös lukijoille inspiraatiota jaettavaksi. Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi onnistuneisiin juhliin?

Siivous ja kodin laittaminen

Meillä suomalaisilla tuntuu olevan hirveän tärkeä saada koti edustuskuntoon ennen juhlia. Toisaalta ymmärrän, että juhlat on hyvä päämäärä kodin viimeistelyssä. Toisaalta, kun miettii juhlien kestoa ja tarkoitusta niin keskeneräistenkin asioiden kanssa juhlat saa vietettyä. Mielestäni siivoaminen on yksi stressaavimmista asioista ennen juhlia. Siivouksen suhteen kannattaa miettiä rajan vetoa, sillä itse en ole kohdannut sellaisia juhlavieraita jotka katselee kaappeihin. Koska siivous on itselleni stressaavin asia niin voisin ajatella, että tässä kohtaa olisin valmis ottamaan auttavat kädet vastaan. Olen myös kuullut, että nykyään siivous lahjakortit on kovin suosittuja. Eräs rippijuhlia järjestävä äiti sai tällaisen lahjakortin isältään ja tässä onkin hyvä vinkki myös puolisoille jotka haluaa auttaa puolisoa juhlajärjestelyissä.

Koristelu ja kattaus

Tykkään rennoista juhlista ja mielestäni tähän voi hyvin paljon vaikuttaa kukilla, kattauksella ja koristeilla (siinä vaiheessa koen onnistuneeni juhlien järjestelyssä, kun ihmiset voivat juhliin tullessaan löysyttää kravaattia). En ole laisinkaan sidottujen kimppujen ystävä joten en harrasta tällaisia juhlissakaan. Yksi tapa tuoda kattaukseen ja koristeluun rentoutta on erilaiset maljakot joita voi sijoitella ympäri kotia tai tarjoiltavien sekaan. Tässä kuitenkin kannattaa pitää linja kukkien suhteen, niin että pitää värimaailman tai kukkalajikkeet samanlaisena. Kesäaikaan juhlia järjestäessä kannattaa hyödyntää luonnosta poimittavia kukkia ja kasveja. Mustikanvarvut, koivunoksat ja monet muut kasvit voi sijoittaa leikkokukkien kaveriksi.

Rennot koristelut antaa anteeksi erilaiset astiat tarjoilussa. Tykkää kattauksista joissa on yhdistetty selkeisiin astioihin mummolan aarteita ja kaiveltu pöytähopeat laatikoista. Mieluummin eriparia tai laina-astioita, kuin kertakäyttöastioita joista tulee valtava määrä jätettä eikä ne ole kovin kauniita eikä käytännöllisiä. Toki nämäkin menee, jos kyseessä on valtavan isot juhlat. Tässä tapauksessa kannattaa panostaa liinaan, joka tuo astioiden sijaan ilmettä kattaukseen.

Mikäli keli antaa myöden niin Suomen kesä tarjoaa kauniit puitteet juhlien pitämiseen ulkona. Ulkona pidettäviin juhliin saa ilmettä ruukkuistutuksilla joita kannattaa kysyä lainaan puutarhoilta ja kukkakaupoista. Puutarhajuhlien tunnelmaa voi tehostaa rennoilla valosarjoilla jotka illan tullen antaa myös tarvittavaa valoa juhlavieraille. Mikäli valosarjat tuntuu liian kovalta ja tylsältä niin nämäkin saa koristeltua juhlakuntoon. Itse sidoin valosarjaan eucalyptusta ja jotakin kuivakukan näköistä kukkaa. Kukat kiinnitin hevosen jouhien avulla valosarjan johtoon.

 

Tarjottavat

Tässä tullaan yhteen lempiasioista juhlia järjsetäessä. Veressä virtaa karjalaisuutta ja tämä näkyy myös keittiössä viihtymisen muodossa. Siinä missä pienet pavlovat on kivoja pieniin juhliin niin isoissa juhlissa ne voi koitua työläiksi. Suosittelen tekemään isoja kakkuja ja olenkin aiemmin puhunut pellillä paistettavien kakkupohjien helppoudesta. Tällä tavoin pohja kypsyy nopeasti ja lopputuloksesta tulee rennon huoleton sekä kuohkea. Yksi suosikkini on tiramisu ja kesällä mansikkakakku maistuu erittäin hyvälle. Suolaisten tarjottavien kaverina salaatit sopii kesään ja raaka-aineet on tuoreita. Mikäli keittiössä hääriminen saa tuskan hien pintaan niin tarjottavien suhteenkin voi kääntyä pitopalvelun tai kahviloiden puoleen.

Ruokien koritelussa kannattaa panostaa aitoihin asioihin. Vihanneksista, hedelmistä ja yrteistä saa kauniita koristeita eikä kannata unohtaa luonnonantimia. Itse tykkään ketunleivän herkistä kukista ja kauniilta näyttää myös orvokit sekä syreeninkukat.

Muistot

Juhlien järjestämisessä on kaikkiaan iso homma, joten tästä toivoisi jäävän muistoja valokuvien muodossa. Nykyään suurella osalla ihmisistä on puhelimessa kamera ja muistoja tulee monen puhelimelle. Hyvin usein kuvia päätyy myös sosiaaliseenmediaan ja sitä kautta muistoiksi, mutta itse tykkään myös paperikuvista. Ihanteellinen tilanne olisi saada valokuvaaja juhliin, mutta harvoin tämä on mahdollista. Yksi helppo tapa juhlien ikuistamiseen on vuokrattava polaroid- kamera. Tämä ratkaisu toimi hienosti kummityttöni viime kesäisillä rippijuhlilla ja voin lämmöllä suositella muillekin.

Vaikka juhlista jäisikin muistoja kuvien muodossa, on tärkein muisto sydämissämme. Tämä tulisi myös juhlien järjestäjän muistaa. Kaikki työmäärä juhlien järjestämisen suhteen menee mönkään mikäli piiputat itsesi, etkä jälkeenpäin muista juhlista muuta kuin valtavan työmäärän. Tämä ei ole juhlien tarkoitus!

Kannattaa muistaa, että aina on aihetta juhlaan!